politiek

Samsom: blijven nivelleren, ook al kost het banen

13 juli 2013

Fractievoorzitter Diederik Samsom (PvdA) noemt het een ‘verhulde zegen’ dat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Ook vindt hij dat de nivelleringsplannen van het kabinet moeten doorgaan, ook al kost dit banen.

Dat zegt Samsom zaterdag in dagblad De Telegraaf.

Geen meerderheid

De PvdA-fractievoorzitter vindt het goed dat de regering niet is gebaseerd op ‘dichtgetimmerde regeerakkoorden, maar op een zoektocht naar breed draagblak.’ Daarom is hij blij dat de Eerste Kamercoalitie met de VVD geen meerderheid heeft.

Ook vindt hij het goed dat het kabinetsbeleid de inkomensverschillen kleiner maakt. De impact op de economie is volgens Samsom ‘gelukkig heel klein’. ‘Ik geloof dat het een paar duizend banen kost in de modellen van het Centraal Planbureau, in 2035’, zegt hij.

Draagvlak

Nivellering is volgens Samsom cruciaal voor het draagvlak.

‘Als je bijvoorbeeld straks 6 miljard extra bezuinigt, dan tref je altijd de lage inkomens daar het hardste mee. Juist in crisistijd wil ik ervoor zorgen dat mensen met de laagste inkomens niet de dupe worden’, zegt hij.

Reacties op Twitter

PVV-leider Geert Wilders twittert als reactie: ‘PvdA nivelleert NL kapot en de VVD staat erbij, kijkt ernaar en laat het gebeuren. Rutte schoffeert kiezers opnieuw.’

Sybrand van Haersma Buma (CDA) schrijft in een tweet: ‘Diederik Samsom geeft in de Telegraaf nu zelf toe: nivellingsbeleid Rutte-2 kost banen. Mensen vragen om banen, niet om nivelleren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.