politiek

Schippers negeerde advies over gezondheidsrisico paardenvlees

Door Anne-Marie Spermon - 03 juli 2013

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft een advies genegeerd van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om te waarschuwen voor de gezondheidsgevaren van paardenvlees uit Oost-Europa. In het vlees, dat vaak uit Roemenië of Bulgarije komt, kunnen gevaarlijke parasieten zitten.

Dit meldt het Algemeen Dagblad, dat via inzage in documenten van de NVWA tot deze ontdekking kwam.

Dodelijke trichinella

Door het eten van niet goed verhit paardenvlees uit Oost-Europese landen kan een besmetting met de parasiet trichinella ontstaan. De larven van deze parasiet nestelen zich in de spieren.

De symptomen van de infectie kunnen gemakkelijk worden verward met griep, maar een besmetting kan tot uitputting, longontsteking of hartproblemen leiden. Hieraan kunnen patiënten uiteindelijk zelfs bezwijken.

Alarm slaan

Ambtenaren hebben, ten tijde van het paardenvleesschandaal, diverse malen alarm geslagen en hebben erop aangedrongen het toezicht te verscherpen en het publiek te waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s.

Zowel minister Schippers als staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (PvdA) stelde desondanks vast dat er geen verhoogd gevaar was voor de volksgezondheid.

Weinig controle

Ook werd destijds benadrukt dat in het vlees nooit restanten van het paardenmedicijn fenylbutazon, dat schadelijk kan zijn voor mensen, zijn gevonden.

Uit de documenten van de NVWA blijkt nu dat deze bevindingen niet verrassend zijn vanwege de minieme controle op sporen van dit medicijn in het vlees.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.