politiek

Teeven: minder overtredingen sinds hogere maximumsnelheid

Door Claartje Vogel - 29 juli 2013

De nieuwe maximumsnelheid van 130 kilometer per uur leidt niet tot onduidelijkheid. Volgens Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) is het aantal overtredingen op wegen waar 130 mag worden gereden, afgenomen.

Dat zegt de minister in een antwoord op Kamervragen van de SP.

Afgenomen

Sinds september vorig jaar is de maximumsnelheid op sommige stukken snelweg verhoogd van 120 naar 130 kilometer per uur. Volgens Teeven is het aantal overtredingen op deze stukken weg afgenomen.

In de laatste vier maanden van 2012 waren er ruim vijftienduizend overtredingen op de plekken waar 130 gereden mag worden. In de eerste maanden van dit jaar daalde dit aantal naar ruim twaalfduizend.

‘Volkomen duidelijk’

De daling laat volgens Teeven zien dat automobilisten goed weten hoe hard ze mogen rijden. De ANWB richtte een meldpunt op voor onduidelijke snelheden. Daar kwamen duizenden meldingen binnen over onduidelijke borden en verwarringen over de wisselingen van snelheid op de weg.

De SP stelde Kamervragen over de onduidelijkheid en over de hoogte van de boetes. De SP noemt de boetes ‘absurd hoog in verhouding tot de aard van de overtreding’. Teeven is het daarmee oneens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.