politiek

Veertig miljoen ontwikkelingshulp Sahel en Hoorn van Afrika

Door Shari Deira - 17 juli 2013

Het kabinet maakt voor de komende vijf jaar 40 miljoen euro vrij voor ‘structurele oplossingen’ voor de problemen in de Sahel en de Hoorn van Afrika. Minister Lilianne Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) hoopt zo de lokale bevolking te helpen nieuwe noodsituaties te voorkomen.

Minister Ploumen maakte dat woensdag bekend na de presentatie van het Global Humanitarian Assistance Report.

Soelaas

Uit het rapport blijkt dat ondanks eerdere hulpacties er nog steeds veel hongersdoden vallen. ‘Tijdelijke oplossingen, hoe noodzakelijk ook, bieden te weinig soelaas. Investeringen in rurale ontwikkelingen zijn urgent nodig,’ zegt Ploumen.

De Nederlandse bijdrage zal zich richten op Mali, Burkina Faso, Niger, Ethiopië en Kenia. Boeren in gebieden waar net genoeg regen valt, worden geholpen om succesvol landbouw te bedrijven.

Nederland trok eerder al miljoenen euro’s uit om de Sahel en de Hoorn van Afrika te ondersteunen. Met dit nieuwe hulppakket hoopt het kabinet ook de bevolking weerbaarder te maken tegen extreme weersomstandigheden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.