politiek

VVD-Kamerlid Houwers stapt op vanwege integriteitskwestie

Door Shari Deira - 22 juli 2013

Johan Houwers legt zijn functie als VVD-Kamerlid neer vanwege een integriteitskwestie. De 55-jarige Houwers heeft een achtergrond als makelaar en was sinds 2010 lid van de Tweede Kamer.

De VVD-fractie heeft het vertrek van Houwers maandag bekendgemaakt. Houwers heeft Kamervoorzitter en partijgenoot Anouchka van Miltenburg ‘met pijn in het hart’ laten weten dat hij afstand doet van zijn Kamerzetel.

Hypotheek

Er is een aangifte gedaan tegen Houwers omdat hij bij het afsluiten van een hypotheek onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt aan een financiële instelling. Dat zou zijn gebeurd voor hij in 2010 in de Tweede Kamer kwam.

De Rijksrecherche heeft een onderzoek ingesteld tegen Houwers, dat nog loopt. De VVD’er is zelf van mening dat hij geen onjuiste gegevens heeft verstrekt. Maar Houwers vindt dat hij hangende het onderzoek zijn functie als Tweede Kamerlid ‘niet op passende wijze’ kan invullen.

Details

‘Als je zelf onderwerp van onderzoek bent, kun je moeilijk discussies en debatten over anderen en de belangen van anderen voeren.’ Omdat het onderzoek nog loopt, wil Houwers geen details bekendmaken.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra laat in een reactie weten begrip te hebben voor het besluit van Houwers. Hij wijst erop dat mocht het onderzoek Johan Houwers vrijpleiten, niets zijn terugkeer in de Tweede Kamer in de weg staat.

Integriteit

Houwers was eerder gemeenteraadslid, wethouder en provinciaal Statenlid en komt uit Winterswijk. Hij had naar eigen zeggen ‘extra aandacht voor het platteland en de land- en tuinbouw’.

Integriteit is een belangrijk punt binnen de VVD. Partijleider Mark Rutte zei tijdens het congres in mei dat VVD’ers de norm moeten zetten als het gaat om integriteit. ‘Wij zijn de grootste partij en dat betekent dat we onder een vergrootglas liggen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.