politiek

Zijlstra: stop eens met dat gezeur over meer geld uitgeven!

Door Servaas van der Laan - 10 juli 2013

Het moet maar eens afgelopen zijn met het gejammer van de politiek over burgers die te weinig geld uitgeven. Nederlanders ergeren zich groen en geel aan de oproepen om meer geld uit te geven.

Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag in De Telegraaf.

‘Hou nou toch op met dit soort oproepen. Mensen hebben dondersgoed door dat het de overheid is die te veel geld uitgeeft. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken,’ zegt de leider van de liberale Tweede Kamerfractie.

Ouderen

Zijlstra doelt onder anderen op minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem die wil dat ouderen meer van hun kapitaal gaan uitgeven, investeren of aan hun kinderen schenken.

‘Als je dat vindt, moet je er ook wat aan doen,’ zegt Zijlstra die gelijk aangeeft dat er bijvoorbeeld wat aan de schenkbelasting zou kunnen worden gedaan.

Ook Rutte

Maar het is niet alleen de PvdA die in de persoon van Dijsselbloem en Diederik Samsom burgers probeert te overtuigen om meer geld uit te geven. Premier Mark Rutte, partijgenoot van Zijlstra, kan er ook wat van.

‘Het is niet de bedoeling om alleen Dijsselbloem de maat te nemen. Dit gaat ook om de uitspraken van de premier,’ zegt Zijlstra.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.