politiek

Ambassadeur Australië betreurt e-mail over Geert Wilders

Door Shari Deira - 06 augustus 2013

Ambassadeur Annemieke Ruigrok in Australië betreurt de verwarring die is ontstaan over een e-mail die zij heeft verzonden over het bezoek van PVV-leider Geert Wilders aan het land. In de mail verzocht zij Nederlandse honorair consuls niet naar bijeenkomsten van Wilders te gaan.

Middels een reactie van het ministerie van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat Ruigrok weten dat zij het betreurt dat de verkeerde indruk is ontstaan.

Verbod

Ruigrok riep honorair consuls op niet naar bijeenkomsten van of over Wilders, die in februari Australië bezocht, te gaan. Zij bedoelde naar eigen zeggen dat de medewerkers niet als vertegenwoordiger van Nederland naar de toespraken mochten gaan.

Er werd volgens de ambassadeur geen verbod opgelegd om privé naar de bijeenkomsten te gaan, zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

‘Om het onafhankelijke karakter van dit bezoek te benadrukken en niet de indruk te wekken dat het hier om een officieel bezoek van een parlementaire delegatie gaat, heeft de ambassadeur de honorair consuls verzocht niet deel te nemen aan evenementen,’ meldt het ministerie.

Hulp

Wilders kreeg de mail onder ogen en stelde Kamervragen hierover. Het ministerie laat weten dat het ‘volstrekt niet de bedoeling’ was om Wilders op wat voor manier dan ook te benadelen. De PVV-leider zou ook net als alle Nederlanders consulaire hulp hebben gekregen als dat nodig was geweest.

Wilders bezocht eerder dit jaar Australië op uitnodiging van de anti-islamgroep Q Society.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.