politiek

Buitenlandse Zaken: Nederland potentieel doelwit terreuraanslag

Door Shari Deira - 07 augustus 2013

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten alle Nederlandse ambassademedewerkers terug te roepen uit Jemen. Nederland heeft informatie gekregen dat ons land potentieel doelwit is van een terroristische aanslag.

Dat heeft het ministerie woensdag bekendgemaakt. Volgens het ministerie wordt een ‘aantal westerse landen’ genoemd als potentieel doelwit.

Ramadan

Eerder was er geen sprake van gerichte dreiging tegen de Nederlandse ambassade. Toch werd de diplomatieke post gesloten nadat andere landen hiertoe ook besloten. De ambassadestaf zou in eerste instantie wel in Jemen blijven.

Inmiddels hebben de uitgezonden medewerkers en de beveiligers, twaalf in totaal, Jemen verlaten. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) meldt dat het gaat om een tijdelijk maatregelen. Na het Suikerfeest, het einde van de Ramadan, wordt de situatie opnieuw bekeken.

Noodnummer

Dinsdag riep Buitenlandse Zaken alle Nederlanders in Jemen al op het land te verlaten. De Nederlandse gemeenschap is op de hoogte gesteld van de nieuwe ontwikkelingen. Degene die in Jemen blijven, kunnen contact opnemen met een noodnummer mocht dat nodig zijn.

Jemen liet woensdag weten dat het land een terreuraanslag van Al-Qa’ida heeft verijdeld. De terreurorganisatie zou belangrijke olie- en gasleidingen hebben willen opblazen en havensteden in het zuiden van Jemen willen bezetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.