politiek

Coalitie bereikt akkoord over bezuiniging 6 miljard euro

Door Shari Deira - 27 augustus 2013

VVD en PvdA hebben dinsdag een akkoord gesloten over een bezuinigingspakket ter waarde van 6 miljard euro. Op deze manier willen de partijen het begrotingstekort terugdringen.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) heeft bekendgemaakt dat de partijen het eens zijn geworden. Het pakket wordt nu verwerkt in de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Pakket

‘De klus is geklaard in die zin dat het pakket is samengesteld; dat gaan we nu netjes verwerken in de begroting en dan krijgt u op Prinsjesdag de resultaten,’ zegt Dijsselbloem.

‘Ik ben tevreden omdat we binnen de coalitie tot overeenstemming zijn gekomen een pakket hebben gemaakt dat goed is voor Nederland. Dit pakket is in totaal goed voor Nederland.’

Details

Hoewel Dijsselbloem geen details wil geven, weet De Telegraaf meer over de inhoud van het pakket. Gemiddeld daalt de koopkracht volgend jaar met 1 procent. De middeninkomens zullen iets beter af zijn dan de hoogste en laagste.

Verder heeft de coalitie besloten dat Nederlanders een ton belastingvrij mogen schenken. De ontvanger moet het geld dan steken in de hypotheek. Op deze manier hopen de partijen de hypotheekschuld te verlagen. Het geld kan ook worden gebruikt voor investering in of renovatie van het huis.

Toeslagen

Het kabinet wil ook snijden in de toeslagen. Het rapport van de commissie-Dijkhuizen vormt daarbij de leidraad, weet de krant.

Uit berekeningen van het Centraal Planbureau bleek eerder deze maand dat als het kabinet geen aanvullende maatregelen neemt, het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 3,9 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.