politiek

Dijsselbloem teleurgesteld over kritiek oppositie op kabinet

Door Shari Deira - 16 augustus 2013

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) is teleurgesteld over de harde kritiek van de oppositie op het beleid van het kabinet. Oppositiepartijen waren niet te spreken over het kabinet na de bekendmaking van de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

Dat zegt Dijsselbloem vrijdag voor aanvang van de ministerraad tegen persbureau Novum.

Samenwerken

‘Ik ben daar niet van geschrokken, wel teleurgesteld,’ zegt Dijsselbloem. ‘Omdat we hier niet voor de politiek zitten, maar voor het belang van Nederland. Dat betekent, oppositie of coalitie, we zullen moeten samenwerken om Nederland uit het dal te trekken.

Woensdag bleek uit een tussenraming van het CPB dat het begrotingstekort volgend jaar zal uitkomen op 3,9 procent als het kabinet geen extra bezuinigingsmaatregelen neemt.

Het kabinet is van plan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen door te voeren maar heeft de steun van de oppositie nodig. VVD en PvdA hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid.

Groei

De extra maatregelen zullen een ‘dempend effect’ hebben op de economische groei volgend jaar, zegt minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) tegen de NOS. Dijsselbloem wil het pakket zo invullen dat schade voor de economische groei beperkt blijft.

Nadat de cijfers bekend werken haalde de oppositie uit naar het kabinet. PVV-leider Geert Wilders noemde de cijfers ‘catastrofaal’ en volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma moet ‘het roer om’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.