politiek

Eerste vrouw ooit verkiesbaar namens SGP

Door Anne-Marie Spermon - 21 augustus 2013

Lilian Janse (40) schrijft geschiedenis. Ze is kandidaat-lijsttrekker van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in Vlissingen en daarmee de eerste vrouw ooit die zich verkiesbaar stelt voor de strenggereformeerde partij.

Ze werd geïnterviewd voor het EO-programma De Vijfde Dag.

Weigeren

Janse besloot vrij spontaan om zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Volgens een SGP-bestuurslid van Vlissingen probeerde de partij eerst een mannelijke kandidaat te werven voor de positie, maar weigerden zes mannen op rij.

‘Dan doe ik het wel,’ zei Lilian Janse. Ze is nu de enige kandidaat, maar belangstellenden kunnen zich tot maandag voor de functie melden.

Statuten

De Hoge Raad oordeelde in 2010 dat de SGP vrouwen niet mag ‘uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen’. Toen het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat begin dit jaar bevestigde, wijzigde de partij in maart haar statuten.

De SGP hield wel voet bij stuk op een ander vlak: vrouwen mogen namens de SGP geen regeerambt uitoefenen. Ook al zou een vrouw dus op de SGP-lijst voor de landelijke verkiezingen staan, in de Tweede Kamerfractie komen blijft voor haar vooralsnog onmogelijk.

Enquête

Lokale SGP-leden moeten in Vlissingen nog stemmen over de kandidatuur van Janse. Uit een enquête van De Vijfde Dag onder bestuursleden blijkt dat de meningen over de ontwikkeling erg verdeeld zijn.

Een kleine meerderheid is vóór verkiesbare SGP-vrouwen op gemeente- en zelfs op landelijk niveau. Een gemengde fractie zou goed zijn voor de sfeer en het contact met de achterban verbeteren.

Toch twijfelen veel bestuursleden of zij wel op een vrouw zouden willen stemmen, en geeft een grote meerderheid aan dat er in hun gemeente ‘geen draagvlak’ is voor een vrouwelijke kandidaat-lijsttrekker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.