politiek

Kabinet houdt vast aan maximaal 6 miljard bezuinigingen

Door Shari Deira - 14 augustus 2013

Ondanks de tegenvallende cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) gaat het kabinet niet meer bezuinigen dan de geplande 6 miljard euro. ‘We hebben 6 miljard afgesproken en daar zullen we ons aan houden.’

Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) in reactie op de tussenraming van het CPB. Volgens de cijfers komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 3,9 procent zonder extra maatregelen.

Werk

Als het kabinet volgend jaar wil voldoen aan de Brusselse begrotingsnorm van 3 procent, zou het minimaal 9 miljard euro extra moeten bezuinigen. VVD-leider Halbe Zijlstra zei in februari nog dat het tekort volgend jaar onder de 3 procent moet komen.

Dijsselbloem zegt dat hij niet verrast is door de teleurstellende cijfers. De problemen op de huizenmarkt zijn volgens Dijsselbloem het belangrijkst. ‘Die remmen het herstel erg.’ Volgens Dijsselbloem heeft de problematiek ‘een geweldig negatief effect op het consumentenvertrouwen’.

Vermogens

Het kabinet wil op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, ook komen met een stimuleringspakket en met nieuwe maatregelen om de huizenmarkt los te trekken. Hij bevestigt eerdere uitspraken van PvdA-leider Diederik Samsom om Nederlanders te ‘verleiden’ vermogens te investeren.

‘Er zijn vermogens beschikbaar die in het buitenland zijn geïnvesteerd, of helemaal niet. Die gewoon zijn gestald. Dat doen we in Nederland heel veel, we zijn goed in sparen en potjes vormen. Als we dat geld kunnen losmaken door de fiscale behandeling te veranderen, kan dat een geweldige stimulans zijn voor de economie.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.