politiek

Kabinet: toeslagen veranderen, eenmalige bonus voor minima

Door Anna Vossers - 27 augustus 2013

De huur- en zorgtoeslag maken plaats voor een huishoudtoeslag. Voor de huishoudens met het laagste inkomen komt er in 2014 eenmalig extraatje van zo’n honderd euro.

Dat zijn twee van de dinsdag uitgelekte onderdelen van de afspraken die het kabinet heeft gemaakt. In totaal wil het kabinet 6 miljard euro bezuinigen. Het definitieve pakket wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Uitgelekte maatregelen

Eerder op de dag werd via De Telegraaf al bekend dat de koopkracht er gemiddeld 1 procent op achteruit gaat. De middeninkomens worden iets minder hard geraakt dan de hoogste en laagste inkomen.

Het wordt mogelijk om tot een ton belastingvrij te schenken aan wie dan ook, als de ontvanger de gift steekt in de hypotheek of verbouwing van een huis. Met die maatregel wil het kabinet de woningmarkt uit het slop halen.

Nullijn

Andere maatregelen waar de coalitiepartijen VVD en PvdA het over eens zijn geworden, zijn volgens RTL Nieuws onder meer dat de salarissen van ambtenaren nog steeds niet zullen stijgen, de zogeheten nullijn blijft gehandhaafd.

Bovendien worden de belastingschijven bevroren, dat wil zeggen dat het belastingtarief niet verandert bij inflatie. Daardoor betaalt iedereen meer belasting.

De invoering van een eenvoudiger, strenger en minder fraudegevoelig toeslagensysteem zou een miljard euro moeten opleveren. Een combinatie van fraudemaatregelen en efficiëntere uitgaven zouden in de zorg geld moeten leiden tot kostenbesparingen.

Daarnaast krijgen alle ministeries minder geld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.