politiek

Lilian Janse wordt eerste vrouwelijke lijsttrekker voor SGP

Door Anna Vossers - 26 augustus 2013

Voor het eerst in het vijfennegentigjarige bestaan van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is een vrouw verkozen tot lijsttrekker. Lilian Janse (40) voert de lijst van de partij aan in Vlissingen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.

De kiesvereniging van de SGP in Vlissingen stemde maandagavond in met het lijsttrekkerschap van de vrouw.

Stemming

23 leden stemden in een besloten vergadering voor en veertien stemden tegen Lilian Janse als lijsttrekker.

Janse liet maandagavond weten blij te zijn dat ze tot lijsttrekker is verkozen. ‘Maar het gaat om de SGP, niet om mij’, zei ze.

Daarnaast zei de vrouw te hopen dat mensen die maandag niet voor haar stemden, bij de gemeenteraadsverkiezingen wel op de SGP stemmen.

Bestuur

Het bestuur van de partij is niet blij met Janses ‘uitzonderlijke’ positie als lijsttrekker. ‘Het spoort inhoudelijk niet met de tekst van het beginselprogramma van de partij’, liet SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen maandagavond weten.

Volgens het beginselprogramma van de SGP handelen vrouwen die zitting nemen in vertegenwoordigende of bestuurlijke politieke organen ‘in strijd met hun roeping’.

Mannen

Eerder waren al zes mannen benaderd voor de positie als SGP-lijsttrekker in de gemeente Vlissingen. Nadat deze allemaal hadden geweigerd, besloot Janse zich als enige verkiesbaar te stellen.

Nog nooit eerder kon gestemd worden op een vrouw bij de SGP. De Hoge Raad oordeelde in 2010 dat de SGP vrouwen niet langer mag ‘uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen’. Toen het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat begin dit jaar bevestigde, wijzigde de partij in maart haar statuten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.