politiek

Minister Ronald Plasterk wil einde aan misbruik Wob

Door Shari Deira - 21 augustus 2013

Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken wil dat er zo snel mogelijk een eind komt aan het misbruik dat wordt gemaakt van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). ‘We gaan de mazen in de wet dichten die het mogelijk maken om geld te verdienen aan Wob-verzoeken.’

Dat zegt Plasterk woensdag tegen de Volkskrant.

De Wob is een wettelijk middel voor burgers om de overheid te dwingen tot openbaarheid. Burgers kunnen rapporten en documenten opvragen en als het te lang duurt voordat zij reactie krijgen, moet de gemeente een dwangsom betalen die kan oplopen tot 1.260 euro.

Moderniseren

Plasterk zegt vanuit verschillende gemeente klachten te hebben ontvangen over ‘oneigenlijke Wob-verzoeken’. De minister is hierover met GroenLinks in gesprek.

Die partij zal een initiatiefwetsvoorstel indienen om de wet te moderniseren en Plasterk wil dat de partij ook misbruik van de wet aanpakt in het voorstel. Als het de partij niet lukt, zal hij zelf met een wetsvoorstel komen.

Burgemeester Mark Slinkman (CDA) van Rijnwaarden stuurde deze week nog een brief naar minister Plasterk over het grote aantal Wob-verzoeken waarmee zijn gemeente te maken krijgt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.