politiek

Nederland heropent ambassade in Jemen

Door Anne-Marie Spermon - 20 augustus 2013

De Nederlandse ambassade in Jemen gaat deze week weer open. Drie stafleden, onder wie ambassadeur Jeroen Verheul, zijn dinsdag alweer aanwezig op hun werkplek in de hoofdstad Sa’ana.

Wanneer de ambassade precies weer opengaat voor publiek, hangt af van de veiligheidssituatie ter plaatse. Die wordt ‘van dag tot dag’ beoordeeld.

Met het huidige veiligheidsniveau vindt het ministerie van Buitenlandse Zaken het in ieder geval verantwoord om een deel van de staf terug te laten keren naar Jemen, aldus een woordvoerder.

Reisadvies

Het ministerie raadt het nog altijd af naar Jemen te reizen. Volgens het ongewijzigde advies blijft Jemen een gevaarlijke plek, door een verhoogd risico op terroristische aanslagen, een voortdurend ontvoeringsrisico en algemene politieke onrust.

Er wordt geschat dat zo’n twintig Nederlanders nog in Jemen verblijven.

Kwetsbaar

De Nederlandse ambassade sloot begin augustus, in navolging van de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Door de sluitingen van andere ambassades zou de Nederlandse vestiging extra kwetsbaar zijn voor terroristische aanvallen.

De Verenigde Staten sloten 21 ambassades in islamitische landen na een opgevangen gesprek tussen Al-Qa’idaleider Ayman al-Zawahri en het hoofd van de Al-Qa’idatak in Jemen. Zij zouden een terroristische aanslag plannen, mogelijk in Jemen. De dreiging werd nog heviger toen bekend werd dat Jemenitische autoriteiten aanslagen op olie- en gasleidingen hadden verijdeld.

De Duitse en Britse ambassade openden afgelopen zondag weer hun deuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.