politiek

Nog een PvdA’er stapt op uit Tweede Kamer: Myrthe Hilkens

Door Anna Vossers - 28 augustus 2013

PvdA’er Myrthe Hilkens stapt woensdag op als lid van de Tweede Kamer. Zij is daarmee de tweede politicus van de partij die de Kamer verlaat.

Hilkens, die bekendheid kreeg met een boek over de ‘pornoficatie’ van de samenleving, zegt nog niet te weten wat zij nu gaat doen. Wel heeft zij aangegeven dat ze geen wachtgeld wil ontvangen.

Redenen

In een verklaring zegt Hilkens: ‘De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt helaas niet met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven. Daarom kies ik ervoor me buiten de Tweede Kamer in te blijven zetten voor maatschappelijk relevante kwesties’.

Als kandidaat-Kamerlid liet Hilkens ruim twee jaar geleden weten dat ze hoopte bij te dragen aan ‘het herstel van optimisme en vertrouwen in onze samenleving’. Ook wilde ze dat het belang van kinderen en jongeren bij alle belangrijke politieke beslissingen vooropstaat.

PvdA-leider Diederik Samsom zegt in een reactie: ‘Ik had graag gezien dat Myrthe met haar drive en passie haar draai had kunnen vinden in politiek Den Haag. Dat is helaas niet gelukt. Ik heb volste vertrouwen dat ze haar betrokkenheid op een andere wijze buiten het parlement kan blijven vormgeven.’

Désirée Bonis

Half juni stapte ook partijgenoot Désirée Bonis al teleurgesteld op uit de Tweede Kamer. Bonis vond dat er binnen de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is geen ruimte was voor een andere mening op het gebied van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking en vond dat de VVD te veel het buitenlandbeleid bepaalde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.