politiek

‘Onderzoek: boren naar schaliegas in Nederland kan veilig’

Door Shari Deira - 22 augustus 2013

Boren naar schaliegas kan zonder grote risico’s en het kabinet wil groen licht geven voor geplande proefboringen. Het kabinet zal vrijdag tijdens de ministerraad een brief met deze strekking bespreken.

Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

Schaliegas is een aardgas dat met een omstreden methode te winnen is uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Critici maken zich zorgen over trillingen, bodemdaling, gaslekken en drinkwatervervuilingen.

Beperken

Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) liet onderzoek doen naar de risico’s die bij het boren naar schaliegas komen kijken. Daaruit zou nu zijn gebleken dat boren naar het gas veilig kan.

GroenLinks is tegen de winning van schaliegas en gelooft niet dat het veilig kan. ‘Als je er maar veel geld tegenaan gooit, kun je de risico’s van schaliegasboringen beperken, maar de kans blijft bestaan dat het grondwater ernstig vervuild raakt,’ zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Volgens Milieudefensie is het voorgenomen kabinetsbesluit roekeloos en gebaseerd op broddelwerk. De organisatie hoopt de PvdA de rug recht houdt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.