politiek

Pechtold: kabinet moet Sociaal Akkoord openbreken

Door Shari Deira - 28 augustus 2013

Als het aan D66-fractieleider Alexander Pechtold ligt, wordt het Sociaal Akkoord opengebroken. Volgens Pechtold worden hervormingen op de arbeidsmarkt door het akkoord veel te veel vertraagd.

Dat zei Pechtold dinsdagavond in EO-programma Knevel en Van den Brink. Hervorming van het ontslagrecht en verkorting van de WW-duur kan wat hem betreft een stuk sneller.

Banen

Pechtold zegt dat de maatregelen voor de arbeidsmarkt ‘goed op tafel’ lagen in het Regeerakkoord. ‘Vervolgens zijn we daar allemaal weer in gaan polderen. (…) Over het principe was men het eens alleen er is gezegd: “We gaan het in 2016 doen en de effecten daarvan komen in 2018.” En dat duurt mij veel te lang.’

Volgens de D66-voorman levert het Sociaal Akkoord, dat het kabinet sloot met werkgevers- en werknemersorganisaties, geen banen op maar vernietigt het banen. Als de maatregelen eerder worden ingevoerd, zou dat tienduizenden banen opleveren, zegt Pechtold.

Pakket

In april bereikte het kabinet een akkoord, na maandenlang onderhandelen. Het Sociaal Akkoord bestaat uit een omvangrijk pakket maatregelen voor de toekomst van de arbeidsmarkt.

Hierdoor verdwenen enkele bezuinigingsmaatregelen. Zo ging de nullijn voor het onderwijs en de zorg niet door en werd de verkorting van de WW-duur herzien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.