politiek

PvdA confronteert fractieleden met bandopnames

Door Anne-Marie Spermon - 30 augustus 2013

De PvdA maakt opnames van de eigen fractievergaderingen in de Tweede Kamer. Sinds de jaren tachtig kunnen Kamerleden zo worden geconfronteerd met hun eigen uitspraken.

Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Inconsequent

Volgens de krant gebruikt de fractie de opnames om morrende Kamerleden’ te confronteren met hun eigen, inconsequente standpunten.

Eerder dit jaar zouden zes PvdA’ers die zich verzetten tegen de strafbaarheid van een illegaal verblijf in Nederland, zijn teruggefloten. Opnames van een eerdere vergadering zouden zijn afgespeeld, waaruit bleek dat zij in eerste instantie zonder meer akkoord gingen met dit voorstel.

Willoze volgzaamheid

De Telegraaf noemt de methode een voorbeeld van ‘kadaverdiscipline’ – een sfeer van willoze volgzaamheid – maar verschillende PvdA-prominenten protesteren tegen het idee dat er in hun fractie zo’n discipline heerst.

Ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jet Bussemaker (Onderwijs) benadrukken dat de recorder al jaren open en bloot op tafel staat. Volgens een fractiewoordvoerder dienen de opnames sinds het midden jaren tachtig als letterlijke notulen.

Ook PvdA-leider Diederik Samson snapt niet waar het woord ‘kadaverdiscipline’ vandaan komt. Volgens Samson discusieert de fractie veel en is van een ijzeren controle absoluut geen sprake.

Buitenlandbeleid

De PvdA-fractie kwam deze week al eerder in het nieuws doordat twee leden kort na elkaar opstapten. Désirée Bonis vond dat zij haar eigen standpunten in de coalitie niet kon profileren en klaagde over het, volgens haar, door de VVD gedomineerde buitenlandbeleid.

Woensdag volgde Myrthe Hilkens. ‘De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt helaas niet met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven,’ verklaarde zij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.