politiek

‘PvdA-top wilde belgeschiedenis fractie inzien’

Door Tom Reijner - 30 augustus 2013

De top van de PvdA-fractie heeft geprobeerd om de belgeschiedenis van alle fractieleden op te vragen en in te zien. De belgeschiedenis moest duidelijk maken wie heeft gelekt over de mogelijke liefdesverhouding tussen partijleider Diederik Samsom en zijn voorlichter Saar van Bueren.

Dat heeft de persbureau Novum vrijdag uit goed ingevoerde bronnen rond de PvdA-fractie vernomen.

Verhouding

Samsom heeft die verhouding altijd stellig ontkend. Hij wilde echter wel weten wie over die vermeende verhouding met de media heeft gesproken. Daarom wilden Samsom en zijn vertrouwelingen graag een uitdraai van het telefoonabonnement van fractieleden hebben. Zo konden zij bekijken wie er had gelekt.

Een fractiewoordvoerder ontkent het opvragen van de belgeschiedenis bij een telecomaanbieder: ‘De belgeschiedenis opvragen is onmogelijk en fractieleden om een uitdraai vragen gaat te ver’. Maar de woordvoerder zegt wel dat je ‘natuurlijk wil weten wie er heeft gelekt’.

Onvrede

Het plan om belgegevens op te vragen ging uiteindelijk niet door. Maar dat er in de fractie ontevredenheid is over de vermeende ‘kadaverdiscpline’ die door Samsom aan de fractie wordt opgelegd, is wel duidelijk.

Het in juni opgestapte PvdA-Kamerlid Désirée Bonis vindt dat de PvdA zich weinig onderscheidde van het buitenlandbeleid van de VVD en dat er in de fractie geen ruimte was voor een ander geluid op het gebied van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking.

Ook Myrthe Hilkens stapte onlangs wegens ontevredenheid op. Het oud-Kamerlid was een van de fractieleden die moeite had met de strafbaarstelling van illegaliteit. De PvdA-fractie stemde in met dat wetsvoorstel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.