politiek

PvdA wil af van vergoeding voor ‘spookraadsleden’

Door Anna Vossers - 07 augustus 2013

Gemeenteraadsleden die zelden komen opdagen op vergaderingen en debatten, maar wel een vergoeding van 1.700 euro per maand krijgen, moeten worden aangepakt. Ze moeten worden gedwongen hun zetel op te geven voor iemand anders die zijn werk wel serieus neemt.

Dat zegt Tweede Kamerlid Pierre Heijnen van de PvdA tegen het Algemeen Dagblad. Volgens hem is het probleem van deze ‘spookraadsleden’ weliswaar in absolute aantallen klein, maar verpesten zij het vertrouwen van de burgers in de gemeentepolitiek.

Gemeentewet

Heijnen heeft namens de PvdA een voorstel ingediend om de Gemeentewet zo te wijzigen, dat de vergoeding van raadsleden kan worden ingetrokken als diegene een jaar lang bij minstens de helft van de vergaderingen afwezig was. Ook voor leden van de Provinciale Staten moet van de PvdA een dergelijke mogelijkheid komen.

Er zijn naar schatting tussen de 17 en 58 ‘spookraadsleden’ in Nederland, blijkt uit een peiling van de Vereniging van Griffiers. Dat is 0,2 tot 0,6 procent van de lokale politici.

Amersfoort

In april leidde de voortdurende afwezigheid van het Amersfoortse raadslid Mustafa Özcan in de gemeenteraad van die stad tot commotie. Özcan was al ruim een jaar niet naar raadsvergaderingen geweest en reageerde niet op telefoontjes en e-mails.

De man, die een eenmansfractie vormt nadat hij bij GroenLinks veel kritiek had gekregen op zijn afwezigheid, zou veel ziek of in het buitenland zijn. Het leek erop dat hij in Turkije woonde. Volgens het Algemeen Dagblad gaf Özcan als excuus voor zijn afwezigheid op dat hij de raadszaal niet kon vinden. De software van zijn navigatiesysteem zou zijn verouderd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.