politiek

Reacties op CPB-cijfers: pas op met extra lastenverzwaringen

Door Shari Deira - 14 augustus 2013

De sombere cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) zorgen voor stevige reacties van de oppositiepartijen. Over een ding zijn alle partijen het eens: het moet anders.

Het CPB meldt woensdag dat het begrotingstekort zonder extra bezuinigingsmaatregelen volgend jaar oploopt tot 3,9 procent.

Catastrofaal

Als het aan het CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ligt, gooit het kabinet het roer om. ‘Ondernemers moeten weer lucht krijgen en werk moet weer lonen. Dus een beleid dat ruimte geeft voor structureel economisch en financieel herstel en geen verdere lastenverzwaringen of banenverslindende nivellering meer.’

PVV-leider Geert Wilders noemt de economische cijfers in een tweet ‘catastrofaal’.  ‘Werkloosheid breekt alle records. Ruttekampioenbanenvernietigen. #ruttemoet weg.’

Wilders voegt daar tegenover de NOS aan toe: ‘Hij is de slechtste premier van Europa; met zijn beleid van belastingverhogingen en ombuigingen heeft hij ervoor gezorgd dat alle seinen op meer dan rood staan.’

Werklozen

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf zijn de CPB-cijfers ‘niet best’. Hij twittert: ‘Meer concurrentiekracht, lagere lasten en minder bureaucratie nodig. Stevig debat met regering!’

Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) maakt zich niet zozeer zorgen over het begrotingstekort maar vooral over de groeiende werkloosheid. ‘Het aantal werklozen blijft onverminderd stijgen terwijl er in tien jaar tijd niet zo weinig vacatures zijn geweest. Toch trekt het kabinet zich daar weinig van aan en richt het zich alleen op extra bezuinigingen.’

Draagvlak

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vraagt Rutte te stoppen met het nemen van ‘kortetermijnmaatregelen’. ‘De aanpak van Rutte is mislukt. (…) Het kabinet zal nu eindelijk eens met een goed plan met een breed draagvlak moeten komen om onze economie structureel te versterken.’

SP’er Arnold Merkies wijst in zijn reactie naar Europese landen waar het wel goed gaat. ‘Duitsland, Frankrijk en Engeland laten een bescheiden economische groei zien. Dat geldt ook voor de werkloosheid. Je kunt dus niet meer spreken van een Europees probleem, maar van falend Nederlands beleid. Dankzij de keuzes van dit kabinet hebben mensen hier steeds minder te besteden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.