politiek

‘Rebel volgt opgestapte Myrthe Hilkens op in Tweede Kamer’

Door Anna Vossers - 29 augustus 2013

Huisarts Marith Rebel-Volp volgt de opgestapte PvdA’er Myrthe Hilkens op in de Tweede Kamer. Rebel zou al de zwangere Yasemin Çegerek vervangen.

Dat meldt radiozender BNR donderdag. Henk Leenders, de fractievoorzitter van de PvdA in Brabant, vervangt nu Çegerek. Çegerek kwam in de Tweede Kamer nadat Désirée Bonis opstapte.

Zorg

Marith Rebel is huisarts in Amsterdam en voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Vrouwelijke Artsen. Zij stond bij de Tweede Kamerverkiezingen 46ste op de kieslijst en kreeg toen 623 voorkeursstemmen. Bij de verkiezingen gaf zij aan zich ‘met hart en ziel’ te willen inzetten voor ‘het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen mensen’, ‘het behoud van goede zorg in de buurt’ en ‘zorg waar je op kan vertrouwen’.

Rebel is na Henk van Gerven van de SP de tweede huisarts in de Tweede Kamer.

Opgestapte PvdA’ers

Rebel wordt Kamerlid na het vertrek van PvdA’er Myrthe Hilkens, die woensdag aangaf per direct te stoppen als Kamerlid omdat ze haar idealen niet kan waarmaken in Den Haag.

In juni stapte ook al PvdA’er Désirée Bonis op met een vergelijkbare verklaring. Zij was teleurgesteld, omdat er binnen de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is geen ruimte was voor een andere mening op het gebied van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking en vond dat de VVD te veel het buitenlandbeleid bepaalde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.