politiek

RSJ: plannen sober gevangenisregime onverantwoord

Door Claartje Vogel - 31 augustus 2013

Het kabinetsplan om het gevangenisregime te versoberen gaat in tegen de Nederlandse wet en Europese richtlijnen. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) noemt het idee onverantwoord.

Dat zegt de RSJ zaterdag tegen nieuwszender NOS.

Plannen

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) is van plan om gevangenen in een sober regime onder te brengen. Gedetineerden die niet werken, zitten twintig uur per dag in de cel zonder avond- en weekendprogramma. Na zes weken goed gedrag kunnen ze privileges verdienen en deelnemen aan activiteiten van het zogenoemde ‘plusprogramma’.

Volgens de RSJ ‘kan een normaal mens niet aan de eisen voldoen’ en zal het grootste deel van de gevangenen de hele straf in het sobere regime blijven. De Raad vindt het systeem te streng en denkt dat de meeste gevangen zich zo niet kunnen bezighouden met de verandering van hun gedrag en terugkeer naar de maatschappij.

Problemen

De RSJ zegt dat drugsverslaafden die lang in het sobere regime blijven, geen toegang krijgen tot afkickprogramma’s. De Raad maakt zich ook zorgen over gedetineerden met een verstandelijke beperking. Bijna een kwart van de gedetineerden is niet vaardig genoeg om aan de eisen te kunnen voldoen.

Staatssecretaris Teeven heeft nog niet gereageerd op de kritiek op zijn bezuinigingsplannen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.