politiek

Samsom: terugkeerregeling politici uitbreiden

Door Tom Reijner - 28 augustus 2013

PvdA-leider Diederik Samsom wil de terugkeerregeling voor politici uitbreiden. Volgens Samsom zorgt de regeling ervoor dat mensen, bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven, sneller voor een politieke loopbaan kiezen.

Dat zegt de PvdA-leider woensdag op BNR Nieuwsradio.

Afschaffing

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de terugkeerregeling juist afschaffen. De regeling maakt het voor ambtenaren mogelijk om na een politieke loopbaan terug te keren naar de functie die zij voor de politiek bekleedden.

Samsom vindt de regeling wel een goed idee. Het is voor hem belangrijk dat de politiek aantrekkelijk is voor getalenteerde mensen. De onzekerheid van het politieke vak maakt dat zij niet zo snel voor de politiek kiezen. ‘Verkiezingen kunnen zomaar iemand langs de kant zetten,’ zegt Samsom.

Een politicus die afkomstig is uit het bedrijfsleven kan door middel van de terugkeerregeling terugvallen op zijn oude werkgever.

Bonis

De opmerkingen van Samsom volgen op het bericht van dinsdag dat voormalige PvdA-Kamerlid Désirée Bonis terugkeert bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie had nog geen werk voor haar, maar gaf haar al wel een salaris dat kan oplopen tot 110.000 euro.

Bonis stapte in juni op als Kamerlid uit onvrede met het buitenlandbeleid van het kabinet, dat volgens haar wordt bepaald door de VVD. Begin deze maand maakte ook voormalig Kamerlid, Mariko Peters (GroenLinks), gebruik van de terugkeerregeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.