politiek

Schippers wil dekking zorgkosten buiten Europa schrappen

Door Shari Deira - 01 augustus 2013

Nederlanders die buiten Europa op reis gaan, krijgen hun zorg daar binnenkort wellicht niet meer vergoed. Minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) wil de werelddekking uit het basispakket halen.

Reizigers moeten een aparte verzekering afsluiten als zij buiten Europa reizen en toch verzekerd willen zijn, meldt de NOS donderdag.

Buitenland

Schippers denkt op deze manier zo’n 60 miljoen euro te kunnen bezuinigen op zorgkosten in het buitenland. De minister zal in september een wetsvoorstel hiertoe naar de Tweede Kamer sturen.

Momenteel is het zo dat Nederlanders ook in het buitenland recht hebben op vergoeding voor zorg uit het basispakket. Als het aan Schippers ligt, geldt dit dus alleen nog voor Europese landen.

Gesprekken

Om de werelddekking te kunnen schrappen, moeten enkele verdragen worden aangepasten, waaronder die met Turkije en Marokko. Nederland is daarover in onderhandelingen, maar de gesprekken verlopen moeizaam.

Beide landen verzetten zich. Dat is niet verrassend aangezien in deze landen jaarlijks respectievelijk 10 miljoen euro en 5 miljoen euro aan zorgkosten door Nederland wordt vergoed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.