politiek

Timmermans: beter om wel naar Olympische Winterspelen te gaan

Door Shari Deira - 09 augustus 2013

Het is beter voor homo’s en lesbiennes in Rusland dat Nederland en andere landen gewoon meedoen aan de Olympische Winterspelen in Sotsji en zich daar uitspreken over de rechten van homo’s. ‘Met deze aanpak zullen we per saldo meer bereiken.’

Dat laat minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) vrijdag weten via zijn woordvoerder.

Pleidooi

Timmermans reageert met zijn boodschap op het pleidooi van de Britse acteur Stephen Fry. Hij riep donderdag op tot een boycot van de spelen.

Volgens de minister is ‘gaan en laten zien waar je staat ook een uitstekende manier om aan de wereld duidelijk te maken dat wij van oordeel zijn dat mensenrechten universeel gelden en niet kunnen worden ingeperkt omdat iemand toevallig homo, lesbienne, bi- of transseksueel is’.

Sporters

De commotie over homorechten in Rusland is ontstaan vanwege de anti-homowet die een paar maanden geleden is ingevoerd. De wet verbiedt het maken van ‘propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties’.

De Russische minister Vitali Moetko (Sport) heeft laten weten dat deze wet ook voor sporters geldt. Het Internationaal Olympisch Comité eiste eerder vandaag opheldering over de kwestie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.