politiek

Timmermans: eerst aanvullende informatie uit Syrië zien

Door Anna Vossers - 26 augustus 2013

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is benieuwd naar de ‘stellige’ aanvullende informatie waarover de Amerikanen zeggen te beschikken, waaruit blijkt dat het regime van Bashar al-Assad achter de gifgasaanval van woensdag zit.

‘Als ze zo stellig zijn, hoop ik dat de informatie gedeeld wordt’ zegt Timmermans maandagavond bij Knevel en van den Brink over de Amerikanen, Fransen en Britten die allemaal aangeven dat Assad inderdaad een aanval met chemische wapens heeft uitgevoerd.

‘Kennelijk zijn er zoveel granaten gebruikt, dat het onwaarschijnlijk is dat de rebellen achter de aanval zaten’, aldus Timmermans.

Militair ingrijpen

Timmermans wil niet vooruitlopen op hoe de internationale gemeenschap moet reageren op het gebruik van chemische wapens. De PvdA’er wil geen enkele optie, zelfs militair ingrijpen niet, uitsluiten. Timmermans noemt de beslissing ‘bijzonder ingewikkeld’.

De minister onderstreept wel dat als het gebruik van gifgas wordt aangetoond, dit niet zonder gevolgen kan blijven. ‘Als je het laat passeren, is dat het slechtste signaal dat je als wereldgemeenschap kunt afgeven.’ Volgens hem zijn de Verenigde Naties nu aan zet, omdat een chemische aanval in strijd is met het volkerenrecht.

Maar tot nu toe hebben de Verenigde Naties nog geen beslissing kunnen nemen over een eventueel ingrijpen in Syrië. Timmermans verwijt de Russen dwars te liggen in de VN-veiligheidsraad.

Onderzoek

Over het onderzoek van wapeninspecteurs die sinds maandag in Damascus bewijzen van de chemische aanval verzamelen, zegt de minister: ‘De VN-inspecteurs moeten de kans krijgen hun onderzoek af te maken’.

Timmermans zegt de situatie in Syrië ‘heel spannend’ te vinden. Als er chemische wapens zijn gebruikt ‘dreigt een escalatie die de hele regio bedreigt’, zegt Timmermans.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.