politiek

Timmermans wil uitkomst VN-onderzoek Syrië afwachten

Door Shari Deira - 28 augustus 2013

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) wil de uitkomst van het onderzoek van de Verenigde Naties (VN) over Syrië afwachten. ‘Als blijkt dat chemische wapens zijn ingezet, zal dit gevolgen moeten hebben.’

Dat schrijft Timmermans woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij schrijft verder dat ook antwoord nodig is op ‘de schuldvraag’.

Stoffen

De rol van de VN is bij het bepalen van eventuele vervolgstappen van belang. Inlichtingendiensten AIVD en MIVD doen volgens de minister onderzoek naar de gebeurtenissen in Syrië en onderhouden contact met diensten in andere landen.

‘Het beeld dat daaruit naar voren komt, is dat er waarschijnlijk chemische wapens of andere neurotoxische stoffen zijn ingezet. Dit blijkt vooralsnog uit beelden van de slachtoffers en aangetroffen projectielen.’

Reces

Een deel van de Tweede Kamer komt woensdag terug van reces om te overleggen over de situatie in Syrië. Ook het Britse parlement komt vanwege de ontwikkelingen in het land bijeen

Inspecteurs van de VN hebben het onderzoek naar de vermeende gifgasaanval woensdag hervat. VN-leider Ban Ki-moon heeft tijd gevraagd voor de inspecteurs, zodat zij kunnen vaststellen wat er in Syrië is gebeurd. ‘Het is essentieel om de feiten vast te stellen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.