politiek

Timmermans: zonder VN-mandaat geen steun voor militaire actie

Door Anna Vossers - 29 augustus 2013

Nederland steunt een militair ingrijpen in Syrië niet als daarvoor geen mandaat door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt dat dat de les is van de Irak-oorlog in 2003.

Timmermans (PvdA) deed zijn uitspraak donderdag na een spoedoverleg waarvoor de Tweede Kamer eerder is teruggekomen van het zomerreces. Een grote meerderheid in het parlement steunt het Syriëbeleid van het kabinet.

Verenigde Naties

Volgens het kabinet moeten de inspecteurs van de Verenigde Naties (VN) de tijd krijgen om hun onderzoek naar het gebruik van chemische wapens af te ronden. Vervolgens moet vanuit de VN-Veiligheidsraad blijken of militair ingrijpen in het land noodzakelijk is.

Volgens minister Timmermans kan het nog enkele weken duren voordat het onderzoek af is en het bewezen is wie er achter de gifgasaanval in Damascus van vorige week woensdag zit, waarbij honderden burgerdoden vielen.

VVD, PvdA, SP, D66, CDA, GroenLinks en ChristenUnie vinden dat de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties hun werk moeten kunnen afmaken voordat er een eventueel militair ingrijpen in Syrië volgt. Alleen de SP, PVV en Partij voor de Dieren zijn bij voorbaat tegen elk militair optreden tegen het regime van Bashar al-Assad.

PvdA en VVD

Kamerlid Michiel Servaes (PvdA) zegt dat eerst alle informatie over de chemische aanval in Syrië op tafel moet komen voordat kan worden overgegaan tot actie. Hij zegt zeer te hechten aan het traject van de Verenigde Naties.

VVD’er Han ten Broeke wil de VN-inspecteurs ‘ruim baan’ geven om bewijs te verzamelen. Alleen als dat ‘geloofwaardig en overtuigend’ is, is militair ingrijpen volgens Ten Broeke op zijn plaats.

Ten Broeke zegt in dat geval eventueel de Verenigde Naties te willen passeren. Rusland en China hebben daar aangegeven vooralsnog tegen militair ingrijpen te zijn. Hij wil als het bewijs overtuigend is, ook groen licht voor een militaire interventie geven indien deze twee permanente leden van de VN-Veiligheidsraad hun veto inzetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.