politiek

Tweede Kamer onderbreekt reces vanwege onrust Syrië

Door Shari Deira - 27 augustus 2013

De Tweede Kamer onderbreekt de laatste week van het zomerreces om te overleggen over de situatie in Syrië. De Kamer wil ook meer weten over voorbereidingen die worden getroffen voor een militaire interventie.

Zowel de ChristenUnie als de SP gaf dinsdag aan dat de Kamer moest worden teruggeroepen vanwege Syrië.

De buitenlandcommissie van de Kamer komt woensdag bijeen in een zogeheten procedurevergadering. Daar wordt besloten wanneer de commissie deze week bijeenkomt om met minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) te overleggen over de ontwikkelingen in Syrië.

Interventie

De partijen willen in debat met minister Timmermans over de situatie in Syrië en de voorbereidingen die de Verenigde Staten en Groot-Brittannië treffen voor een eventuele militaire inval.

Timmermans gaf dinsdag opnieuw aan dat hij nog niet voor een militaire interventie is, zolang de onderzoeksresultaten van inspecteurs van de Verenigde Naties (VN) nog niet bekend zijn. Dit heeft hij ook als standpunt doorgegeven aan de Britten.

Crisis

De Britse premier David Cameron heeft zijn vakantie onderbroken en ook het Britse parlement onderbreekt het reces vanwege crisis in Syrië.

Mocht de Amerikaanse president Barack Obama besluiten dat hij wil overgaan tot een inval dan is het Amerikaanse leger daar klaar voor, liet de Amerikaanse minister Chuck Hagel (Defensie) weten. ‘We hebben materieel in stelling gebracht om elke optie die de president wil, te kunnen vervullen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.