politiek

Vogelaar: beleid achterstandswijken wel degelijk succes

Door Shari Deira - 13 augustus 2013

Voormalig minister Ella Vogelaar (PvdA) is kritisch over het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de zogenoemde ‘Vogelaarwijken’. Volgens Vogelaar gaat het wel beter in deze probleemwijken.

Vogelaar is het niet eens met de conclusie dat het extra geld dat in de wijken is geïnvesteerd, geen onderscheidend effect heeft gehad.

Vergelijken

‘Het gaat wel degelijk beter in die wijken,’ zegt Vogelaar dinsdagavond in NCRV-programma Altijd Wat, meldt de Volkskrant. Het SCP concludeerde eind vorige maand in een onderzoeksrapport dat het met alle probleemwijken beter gaat maar dat de Vogelaarwijken daarin niet zijn te onderscheiden.

De ontwikkelingen die zich sinds 2007 in de Vogelaarwijken hebben voorgedaan, zijn hetzelfde als in soortgelijke wijken. Vogelaar zegt dat de wijken niet op die manier met elkaar kunnen worden vergeleken, omdat in die andere probleemwijken ook is geïnvesteerd.

Een woordvoerder van Aedes, koepel van woningbouwcorporaties, is het deels eens met de oud-minister. ‘De corporaties zijn natuurlijk in de andere wijken ook gewoon doorgegaan met doen wat nodig was.’

Geld

Dat de investering in de Vogelaarwijken weggegooid geld is, slaat volgens Vogelaar ‘echt nergens op’. ‘Ook die [andere] wijken hebben extra aandacht gekregen en ook daar is extra geïnvesteerd. Weliswaar minder, maar toch: die conclusies kun je vanuit die gegevens niet trekken.’

Vogelaar wilde over een periode van tien jaar 2,5 miljard euro in de probleemwijken investeren. Het project werd vroegtijdig stopgezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.