politiek

VVD en PvdA nagenoeg eens over invulling 6 miljard bezuinigingen

Door Anne-Marie Spermon - 26 augustus 2013

De twee coalitiepartijen VVD en PvdA weten vrijwel zeker waar ze de aangekondigde extra bezuinigingen van 6 miljard euro vandaan gaan halen. Het kabinet verwacht dinsdag de onderlinge gesprekken af te ronden.

Volgens ingewijden verliep de onderhandeling maandag zeer positief. Het gesprek ging tussen premier Mark Rutte (VVD) en diens fractievoorzitter Halbe Zijlstra, en PvdA-leider Diederik Samson vergezeld door PvdA-ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Nullijn

Hoewel de partijen dinsdag waarschijnlijk al tot een volledig akkoord komen, zal Nederland pas op Prinsjesdag (17 september aanstaande) weten waar precies wordt gesnoeid.

Enkele maatregelen zijn echter al zo goed als zeker. Een nullijn voor de publieke sector zou één miljard euro moeten opleveren; ministeries worden financieel gekort en de coalitie verwacht hoge opbrengsten – van rond de 1,2 miljard – uit extra belastingen.

Begrotingstekort

Veel maatregelen komen uit een eerder bezuinigingsplan van 4,3 miljard euro, waarover de twee regeringspartijen het begin dit jaar al eens werden. Na het sociaal akkoord met werkgevers en vakbonden verdwenen die plannen van tafel, maar deze werden deze zomer weer tevoorschijn gehaald omdat de recessie in Nederland blijkt aan te houden en het begrotingstekort hoger uitvalt dan verwacht.

Om tot 6 miljard te komen zouden de VVD en de PvdA onder meer flink willen gaan snijden in de zorg. Daarnaast probeert het kabinet met een eenmalig verlaagd belastingtarief om ontslagen werknemers te verleiden geld uit hun stamrecht-bv op te nemen.

De coalitie zou tijdelijk 20 procent willen afhalen van het normale tarief. Een stamrecht-bv bevat meestal de gouden handdruk die mensen meekrijgen bij ontslag. De onderhandelingen zijn sinds vorige week maandag bezig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.