politiek

Wethouder Assen stapt op na diefstal van freesjes

Door Anna Vossers - 21 augustus 2013

De Assense wethouder Jaap Kuin (PvdA) is woensdag opgestapt vanwege de diefstal van twee freesjes uit bouwmarkt Hornbach in Groningen. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat een aantal fracties het vertrouwen in hem had opgezegd.

Tijdens een persconferentie hield Kuin vol dat hij de betreffende freesjes niet met opzet niet had betaald, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Handen vol

Kuin had op 28 juni tijdens de Assense TT voor ruim aan 75 euro aan bouwmaterialen gekocht in de bouwmarkt, maar betaalde twee freesjes niet. ‘Ik had mijn handen vol en heb die dingen in de gauwigheid in mijn zak gestoken’, was de verklaring van de wethouder.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Kuin op basis van camerabeelden uit de Hornbach wel degelijk van winkeldiefstal. ‘Wij denken dat het geen ongeluk is’, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandag.

Vertrouwen

Coalitiepartij ChristenUnie heeft dinsdag het vertrouwen in de wethouder opgezegd, net als Stadspartij PLOP. Ook coalitiepartij VVD is kritisch over het handelen van de burgemeester. Kuin wordt verweten dat hij het incident bewust verzweeg en pas openheid gaf toen regionale media erover berichtten.

Kuin was op de betreffende datum, na het vertrek van burgemeester Sicko Heldoorn (PvdA), niet alleen wethouder maar ook tijdelijk burgemeester van Assen en daarom verantwoordelijk voor de Assense TT.

Hij deed de aankopen in Groningen echter voor zijn eigen boot. Kuin heeft een nevenfunctie als voorzitter van zeilvereniging Leekstermeer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.