politiek

Wetsvoorstel: overal per minuut betalen om te parkeren

Door Shari Deira - 14 augustus 2013

Als het aan de PvdA ligt, betalen automobilisten in Nederland voortaan per minuut voor het parkeren van hun auto. Nu moet er in veel garages nog per uur worden betaald, maar daar wil de partij van af.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken dient hiervoor woensdag een wetsvoorstel in. In publieke parkeerplaatsen is het wel mogelijk om per minuut te betalen maar in veel commerciële garages nog niet.

Betalen

Volgens Detailhandel Nederland betalen automobilisten gemiddeld 14 procent te veel doordat garages hen per uur laten betalen.

‘Dat is oneerlijk en onnodig. Je betaalt voor telefoneren immers ook per seconde en aan de pomp betaal je per milliliter,’ zegt Kuiken. ‘Betalen voor parkeertijd die je niet hebt gebruikt, is terecht een grote ergernis onder automobilisten. Daar wil ik een einde aan maken.’

Parkeren

In januari bleek uit een jaarlijks onderzoek van centrumparkeren.nl dat parkeren op straat en in de parkeergarage dit jaar opnieuw duurder is geworden. Vooral in steden met een historische binnenstad zijn automobilisten veel kwijt om hun auto te stallen.

Parkeren in Haagse parkeergarages steeg dit jaar het hardst. Het hoogste tarief is 4 euro per uur, een stijging van 33 procent ten opzichte van vorig jaar. Nederland is een van de duurste landen van Europa om te parkeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.