politiek

Wiegel: haal zzp-plannen uit Regeerakkoord

Door Tom Reijner - 23 augustus 2013

Hans Wiegel, oud-leider van de VVD, vindt dat het kabinet af moet zien van de plannen die leiden tot lastenverzwaring van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). De lastenverzwaring zou worden veroorzaakt door afschaffing van aftrekposten voor zzp’ers.

Wiegel vreest veel faillissementen als de belastingmaatregel van zo’n 500 miljoen in 2015 wordt doorgevoerd. Dat zegt hij in een gesprek met De Telegraaf vrijdag.

Maatregel

VVD en PvdA zoeken naar oplossingen om het begrotingstekort te dichten. Het kabinet kondigde aan in 2014 voor zes miljard euro te bezuinigen. In eerste instantie maakte de afschaffing van de zelfstandigenaftrek deel uit van het bezuinigingspakket in 2014, maar de maatregel bleek op korte termijn te ingewikkeld.

Wiegel meent dat het kabinet het voornemen tot afschaffing van de zelfstandigenaftrek uit het ‘in elkaar geflanste regeerakkoord’ moet halen. Hij prijst zzp’ ers, die de ‘gok wagen’ om zelfstandig te gaan werken. Die worden volgens hem nu ‘in moeilijkheden’  gebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.