politiek

‘Agnes Jongerius (PvdA) wil burgemeester van Utrecht worden’

Door Tom Reijner - 20 september 2013

Voormalig voorzitter van de FNV Agnes Jongerius (PvdA) heeft gesolliciteerd naar de functie burgemeester van Utrecht.
Nog voor de zomer heeft Jongerius met vertrouwelingen over haar kansen en de te volgen strategie gesproken.

Het positieve advies dat zij van hen kreeg heeft haar doen besluiten te solliciteren, schrijft AD vrijdag.  Jongerius is een van de kandidaten om huidig burgemeester Aleid Wolfsen, ook een PvdA’er,  op te volgen. Hij vertrekt eind dit jaar.

Kansen

De deadline voor het indienen van sollicitaties verloopt zondag. De commissaris van de Koning Willibrord van Beek (VVD) zal haar ingestuurde motivatie bekijken en nadien een advies uitbrengen aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

Of zij ook daadwerkelijk burgemeester wordt, is nog maar de vraag. Haar PvdA-achtergrond werkt niet in haar voordeel: de sociaal-democratische partij leverde de twee vorige burgemeesters, achtereenvolgens Annie Brouwer-Korf en Aleid Wolfsen.

Toezichthouder

Volgens het AD is een andere kandidaat Jan van Zanen (VVD), de huidige burgemeester van Amstelveen. Hij was eerder wethouder in Utrecht en is daar goed bevallen, schrijft de krant.

Ook zanger en presentator Henk Westbroek heeft zich vandaag officieel aangemeld als kandidaat voor het burgemeesterschap in Utrecht. Later meldde ook oud-Kamerlid voor de PVV Jhim van Bemmel zich voor de functie.

 

 

Jongerius doet op dit moment deeltijd onderzoek bij Universiteit Utrecht en is toezichthouder bij postbedrijf PostNL. Over een mogelijke sollicitatie naar het burgemeesterschap van Utrecht wil zij in een reactie niets zeggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.