politiek

Alle reacties op kabinetsplannen in Miljoenennota

Door Servaas van der Laan - 17 september 2013

De door koning Willem-Alexander in de Troonrede gepresenteerde kabinetsplannen zijn met weinig enthousiasme ontvangen. Dit zijn alle reacties op de kabinetsplannen uit de Miljoenennota op een rij.

Respect was er eigenlijk alleen voor de manier waarop de nieuwe koning de Troonrede voordroeg. Wat betreft de inhoud van de kabinetsplannen, valt er voor velen weinig positiefs te melden.

Wilders en Roemer

PVV-leider Geert Wilders zette de toon. ‘Onbegrijpelijk dat Rutte de Koning zo’n verschikkelijk verhaal heeft laten voorlezen,’ zei Wilders. Volgens de PVV’er geeft dit kabinet de Nederlanders die zich al zoveel zorgen maken nog even ‘een trap na’.

Ook SP-leider Emile Roemer zei dat hij de Koning ‘een eerlijk en minder eenzijdig verhaal had gegund’. Zoals verwacht kwam de hardste kritiek op de plannen uit de hoek van deze twee partijen.

CDA en D66

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma, die dit weekend nog een handreiking deed naar het kabinet, zei geen steun te kunnen geven aan deze plannen.

Buma zei een alternatief te hebben via lastenverlichtingen, een kleine overheid en minder nivellering. ‘Het zou me verbazen als de PvdA en de vakbonden dat alternatief niet zien zitten, want het zorgt namelijk wél voor meer banen,’ zei Buma.  De huidige plannen ziet hij niet zitten: ‘ik ga geen pleisters plakken op een coalitie die de verkeerde weg inslaat.’

D66-leider Alexander Pechtold sprak een soortgelijke boodschap uit. Pechtold zei dat dit kabinet hervormingen alleen maar uitstelt en zich blindstaart op bezuinigingen.

Coalitiepartijen

De fractievoorzitters van de coalitiepartijen zeggen de kritiek te begrijpen. ‘Er worden stevige maatregelen genomen, die nodig zijn om de grote problemen in het land het hoofd te bieden,’ zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Tegelijkertijd zegt de VVD’er ook lichtpuntjes in de economie te zien. ‘In 2015 is er geen sprake meer van het inhouden van loon voor de collectieve sector,’ sprak Zijlstra.

‘Ik begrijp dat de mensen niet met bloemen langs de weg staan,’ zei PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom. Hij noemde de maatregelen ‘noodzakelijk’ maar ‘hard’ en zei de woede van de burgers daarom te begrijpen. ‘We investeren om de economie weer langzaam te laten groeien.’

Kabinet

Uiteraard staat het kabinet achter de eigen plannen. Premier Mark Rutte (VVD): ‘De koopkracht ontwikkelt zich veel gunstiger dan mensen dachten. Het is nog een min van een half procent, maar dat is veel minder dan de afgelopen jaren. Volgens mij is het beeld dat het kabinet er in slaagt – ondanks dat we wel veel moeten bezuinigen – dat we het op een slimme manier doen met minimale schade aan de economie.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zegt dat Nederland veel welvaart heeft gecreëerd door veel schulden te maken. Het duurt lang om van die schuldenberg af te komen. De boodschap van Dijsselbloem was dan ook somber: ‘Er zijn geen snelle, pijnloze oplossingen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.