politiek

Alles over de eerste Prinsjesdag van koning Willem-Alexander

Door Servaas van der Laan - 17 september 2013

Precies 226 jaar nadat stadhouder Willem V in Den Haag Prinsjesdag vierde, is het vandaag de beurt aan zijn nazaat koning Willem-Alexander. Hoewel er geen verrassingen worden verwacht, is het voor de nieuwe koning en zijn vrouw een spannende dag.

‘De dag die je wist dat zou komen,’ twitterden vele lolbroeken dinsdagochtend al. Zoals op iedere derde dinsdag van september presenteerde het staatshoofd ook vandaag het kabinetsbeleid voor het komend jaar dat door de ministerraad is vastgesteld.

Primeur

Rond 13.00 uur maakte koning Willem-Alexander voor het eerst als staatshoofd de tocht in de Gouden Koets naar het Binnenhof.

Ten overstaan van de verenigde vergadering van de Staten-Generaal (ook voor de Kamervoorzitters was het de eerste Prinsjesdag) las Willem-Alexander in de Ridderzaal de Troonrede voor. Hij deed dit gewoon van papier en niet, zoals sommigen hadden gehoopt, van een iPad. Voor het eerst sinds 2000 was ook de neventroon weer aanwezig op het bordes in de Ridderzaal. Koningin Máxima zal haar man de hele dag vergezellen en zat ook naast hem in de Ridderzaal.

Algemene Beschouwingen

Naast de Koning, beleeft ook de minister van Financiën deze dinsdag een primeur. Jeroen Dijsselbloem (PvdA) bracht rond 14.30 uur voor het eerst het koffertje met de Miljoenennota naar de Tweede kamer.

Nadat de Tweede Kamer is ingelicht, wordt rond 16.00 uur een persconferentie gegeven door Dijsselbloem en zijn staatssecretaris Frans Weekers (VVD).

Oppositie

Anders dan gebruikelijk zal door de NOS rond 20.30 uur een debat worden uitgezonden tussen de vier grootste oppositiepartijen. Ook de fractievoorzitters van de coalitiepartijen zullen aan het debat meedoen. Het is voor het kabinet Rutte-II belangrijk om steun voor het jaarplan in de oppositie te hebben. Nu moet duidelijk worden of ‘flirtpartij’ D66 of het CDA (groot in Eerste Kamer) bereid zijn Rutte te helpen. Steun van oppositiepartijen PVV en SP lijkt bij voorbaat uitgesloten. Leiders Geert Wilders en Emile Roemer roepen vooral op tot protest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.