politiek

Besluit over proefboringen schaliegas voorlopig uitgesteld

Door Shari Deira - 18 september 2013

Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over proefboringen naar schaliegas. Er komt een onderzoek naar alle locaties in Nederland waar proefboringen naar schaliegas kunnen plaatshebben.

Dat schrijft minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek zal ongeveer anderhalf jaar duren.

Locaties

Pas als het onderzoek is afgerond, zal het kabinet beslissen of er proefboringen naar schaliegas komen. Kamp schrijft in de brief dat voorgaande onderzoeken naar de winning van schaliegas geen uitsluitsel geven over de meest geschikte locaties voor proefboringen in Nederland.

‘Mogelijke locaties voor proefboringen naar schaliegas werden tot nu toe aangewezen door bedrijven die een vergunning aanvragen. Ik wil zelf een oordeel kunnen vormen over alle locaties in Nederland waar proefboringen mogelijk zijn,’ schrijft Kamp.

‘Vervolgens kan de aandacht zich richten op die locaties waarvan bekend is dat een mogelijke proefboring kansrijk is en waar de veiligheidsrisico’s het best ondervangen kunnen worden’

Beslissing

Volgens Kamp kan het boren naar schaliegas Nederland op termijn 20 tot 30 miljard euro opleveren. Eind vorige maand schreef hij ook al een brief naar de Tweede Kamer waarin hij aankondigde nog geen beslissing te nemen.

Binnen het kabinet was er onenigheid over proefboringen naar schaliegas. Regeringspartij PvdA is in principe tegen proefboringen, terwijl de VVD voor is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.