politiek

Buma: CDA is niet van plan het kabinet te laten vallen

Door Anna Vossers - 27 september 2013

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is er niet op uit om het kabinet te laten vallen, maar blijft erbij dat de coalitie te veel wil nivelleren. Op sommige punten kan hij het kabinetsbeleid wel steunen.

‘Ik heb een aantal wensen waarvan ik weet dat ze beter zijn dan wat het kabinet doet’, zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vrijdagavond bij Pauw & Witteman.

Kans van slagen

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) spreekt maandag op het ministerie van Financiën met de financieel woordvoerders van de coalitie- en oppositiepartijen over de rijksbegroting van volgend jaar. Premier Mark Rutte zei vrijdag na de ministerraad dat de kans dat het overleg gaat slagen ‘aanzienlijk’ is.

Alleen PVV-leider Geert Wilders heeft al laten weten niet aanwezig te zijn bij de gesprekken.

Niet alle onderwerpen

De coalitie heeft de oppositiepartijen nodig om begrotingsplannen niet alleen door de Tweede Kamer maar ook door de Senaat te krijgen. Voor de gesprekken zijn de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer een week uitgesteld.

Halbe Zijlstra, de fractieleider van de VVD, zei vrijdag in Nieuwsuur dat het kabinet niet verwacht in een week tot een alomvattend akkoord te komen: ‘Deze week is belangrijk om een eerste beweging te maken. We zullen er aan het eind van deze week denk ik niet op alle onderwerpen uit zijn’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.