politiek

Buma: overheid automatisch op nullijn bij hoog begrotingstekort

Door Shari Deira - 14 september 2013

Als het aan het CDA ligt, wordt het bij wet geregeld dat de overheidsuitgaven niet meer stijgen als het begrotingstekort meer is dan is dan 3 procent. Als het overheidstekort toch boven de 3 procent uitkomt, krijgt de rijksoverheid er geen geld bij.

Met deze boodschap steekt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag de helpende hand uit naar het kabinet. Hij stelt ook voor om toch de nullijn in de zorg in te voeren, meldt de Volkskrant.

Geld

Buma benadrukt in een interview met de krant dat hij tegen verdere lastenverhogingen is. ‘Heel Nederland zit op de nullijn behalve de overheid. Ik wil bij wet vastleggen dat als tekorten hoger zijn dan 3 procent, de rijksoverheid er geen geld bij krijgt.’

Als het kabinet dat volhoudt tot 2017, scheelt dat 6 miljard euro, beweert Van Haersma Buma. ‘Je kunt overwegen hetzelfde voor zorg en sociale zekerheid te doen. Zo ontstaat ruimte voor lastenverlichting.’

Accijnzen

De CDA-leider hekelt de verhoging van accijnzen en het bevriezen van belastingschijven, zoals het kabinet van plan is. Mede daarmee bekostigt het kabinet de loonstijging in de zorg.

‘Daarom snap ik Ton Heerts van de FNV niet. De nullijn en belastingverlichting zijn beter voor de portemonnee dan loonstijgingen en groei van de overheid. De nullijn in de zorg levert 1 miljard euro op. Het is ook redelijk: een agent werkt niet minder hard dan iemand in de zorg.’

Plannen

Van Haersma Buma stelt verder voor om extra uitgaven uit het Regeerakkoord te schrappen. Dat scheelt nog eens 1,7 miljard euro. Hij vindt zijn voorstellen een beter alternatief voor de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteert.

‘Wat ik nu breng is in feite de agenda die Lubbers al had, en Jan Peter Balkenende in zijn eerste periode. Het is een kwestie van de overheid intomen, de economie laten aantrekken en zo de samenleving versterken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.