politiek

Burgemeester Roep van Vlissingen treedt af

Door Tom Reijner - 05 september 2013

De in opspraak geraakte burgemeester van Vlissingen René Roep (CDA) treedt met onmiddellijke ingang af. Dat zegt de burgemeester donderdag in een ingelaste verklaring op het gemeentehuis van Vlissingen. Hij besloot tot aftreden, omdat de stad ‘onbestuurbaar’ dreigt te worden.

Gemeenteraadsleden van de Vlissingse PvdA en de lokale partij Partij Souberg-Ritthem (PSR) hielden al rekening met zijn aftreden, meldt RTL Nieuws. Volgens PvdA-fractievoorzitter Jan Koopman en PSR-raadslid Lou Waterman wilde een grote meerderheid van de raad niet verder met Roep.

Declaraties

De burgemeester kwam in opspraak na berichtgeving over onrechtmatige declaraties en onkostenvergoedingen. Een op maandag gepresenteerd onderzoeksrapport van een raadscommissie was erg kritisch over Roep: hij had de gemeentelijke creditcard niet mogen gebruiken voor de aanschaf van meubelen voor zijn nieuwe huis.

Het rapport spreekt van een ‘creditcardcultuur’ waar ook oud-wethouder Jacques Damen zich schuldig aan maakte. Roep betaalde inmiddels 4.400 euro terug aan de gemeente, in het geval van Damen ging het om maar liefst 10.000 euro.

De raadscommissie neemt het Roep ook kwalijk dat hij zelf ingediende declaraties ondertekende. Eerst bekeek de gemeentesecretaris de declaraties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.