politiek

CDA en ChristenUnie ‘bijzonder teleurgesteld’ om opstelling Samsom

Door Tom Reijner - 25 september 2013

PvdA-leider Diederik Samsom voelt er niets voor om de ingrepen in de WW en ontslagrecht eerder door te voeren dan het kabinet op dit moment van plan is. Ook de belastingverhogingen blijven onaangetast.

Nu er sprake is van een hoge werkloosheid is het ‘onwenselijk’ om de duur van de WW te verkorten, zegt Samsom in antwoord op vragen van oppositiepartijen CDA en D66 tijdens de Algemene Beschouwingen woensdag.

Wensen

Het verlichten van de belastingdruk voor de midden- en hogere inkomens, een wens van CDA en D66, treft de lagere inkomens of kan het bezuinigingsbedrag van 6 miljard euro in gevaar brengen. Ook het eerder aanpassen van het ontslagrecht behoort niet tot de mogelijkheden, aldus de PvdA-leider.

Met die uitspraken kwam Samson in botsing met CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma. Die zei dat als Samsom op een ‘drammerige’ manier voet bij stuk houdt, het voor de regeringscoalitie moeilijk wordt om voldoende steun te krijgen voor de plannen.

Weinig beweeglijk

‘U zoekt het maar uit,’ zei Buma en liep weg van de interruptiemicrofoon. Ook ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob constateerde dat Samsom ‘weinig beweeglijk’ was. Zowel Slob als Buma zien een groot verschil tussen de, zoals zij dat zien, starre houding van Samsom en de opstelling van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die zij constructiever vinden.

PvdA-leider Samsom benadrukte te willen blijven praten over een mogelijk tegemoetkomen in de wensen van oppositiepartijen. Alexander Pechtold, fractieleider van D66, ging op dat aanbod in, waardoor de deur tussen PvdA en de oppositiepartijen alsnog op een kier staat.

PVV-leider Geert Wilders sloeg de woordenwisseling gade en concludeerde dat verkiezingen ‘zo een stuk dichterbij komen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.