politiek

CDA-leider Buma eist koerswijziging kabinet in ruil voor steun

Door Shari Deira - 23 september 2013

Het CDA is bereid het kabinet aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen, maar eist daarvoor een radicale koerswijziging. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is bereid de begroting voor volgend jaar goed te keuren, als hij 2 miljard euro in het pakket met ‘ombuigingen’ mag invullen.

‘Laat ik heel duidelijk zijn, ook om geen valse verwachtingen aan de andere kant te wekken. Wij willen geen lastenverzwaringen in dat 6 miljard-pakket en geen nivellering,’ zegt Buma maandag in een interview met De Telegraaf.

Banen

Van Haersma Buma stelt voor om hervormingen uit het Sociaal Akkoord naar voren te halen. Hij wil er naar eigen zeggen alles aan doen om zoveel mogelijk banen te  creëren, nu het aantal werklozen door de crisis blijft toenemen.

VVD en PvdA moeten samenwerken met de oppositie omdat zij in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Het CDA roept al langer dat het geen lastenverzwaringen wil, en het kabinet heeft aangegeven benieuwd te zijn naar de financiële onderbouwing hiervoor van de christen-democraten.

Uitkeringen

De CDA-plannen zouden vooral zwaar te verduren zijn voor de PvdA. Buma stelt onder meer voor om de uitkeringen los te koppelen van de marktsector en te koppelen aan ambtenarensalarissen. Bijstandontvangers zouden er volgend jaar niets bij krijgen.

‘Ook hier geldt weer dat het werk moet opleveren. Het gaat dus bijvoorbeeld om de bijstand, maar niet om de AOW of de uitkeringen voor chronisch zieken en gehandicapten. Die krijgen er juist geld bij.’

Het CDA stelt verder voor een automatische uitgavenstop bij de overheid in te stellen als het tekort te ver oploopt. Ook wil de partij extra’s voor minima schrappen, een nullijn voor de zorg en het banenplan van het kabinet schrappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.