politiek

‘D66 benaderde coalitie voor toetreding kabinet, niet andersom’

Door Shari Deira - 05 september 2013

VVD en PvdA zouden niet D66 hebben benaderd om toe te treden tot de coalitie, maar D66-leider Alexander Pechtold zou de partijen zelf hebben benaderd. De mislukte toenaderingspoging lijkt de verhouding tussen de coalitie en D66 onder druk te zetten.

Coalitiebronnen laten aan NRC Handelsblad weten dat verbreding van de coalitie met D66 en CDA geen initiatief was van VVD-leider Halbe Zijlstra, zoals De Telegraaf donderdag meldt, maar van Pechtold.

Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat VVD en PvdA geen initiatieven hebben genomen om D66 bij het kabinet te halen en hij heeft ook geen voornemens daartoe.

Wensen

Pechtold zou tijdens het zomerreces in een onderhoud met Zijlstra hebben afgetast of een ‘kabinetsreconstructie’ mogelijk zou zijn waarbij in ieder geval D66 tot het kabinet zou toetreden.

De fractieleider van D66 zou daarbij twee inhoudelijke eisen hebben gesteld: hij wilde dat het Sociaal Akkoord werd opengebroken en dat zo’n driekwart miljard meer in onderwijs werd geïnvesteerd. Zijlstra zou toen hebben laten weten dat deze wensen onuitvoerbaar zijn.

D66 zegt zich niet te herkennen in deze versie van het verhaal. Intussen heeft PVV-leider Geert Wilders gevraagd om opheldering over de flirt van VVD en PvdA met D66. Hij wil een Kamerdebat over de kwestie. In een tweet noemt hij het overleg ‘ondemocratisch en paniekerig’. De Tweede Kamer krijgt donderdag nog een brief van het kabinet over deze zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.