politiek

D66 doet aangifte tegen oud-wethouder Jacques Damen (VVD)

Door Servaas van der Laan - 07 september 2013

De D66-fractie in Vlissingen doet aangifte tegen de opgestapte VVD-wethouder Jacques Damen. Volgens de partij heeft de VVD’er aantoonbaar gerommeld met reiskostendeclaraties.

Dat meldt Omroep Zeeland.

Donderdag probeerde D66 de andere raadsleden in de Zeeuwse stad al over te halen om aangifte tegen de opgestapte wethouder te doen, maar die motie haalde het niet. Wel werd besloten om de controle op declaraties van het College van Burgemeester en Wethouders op te schroeven.

Kleine ritjes

Volgens D66-raadslid Niek Peters declareerde de VVD’er steevast reizen van en naar Vlissingen terwijl het in werkelijkheid om kleine ritjes in de buurt van zijn woonplaats Leersum ging.

Op die manier declareerde de wethouder geregeld ruim 200 kilometer te veel op kosten van de belastingbetaler.

Strafrecht

Peters zegt er geen genoegen mee te nemen dat Damen de declaraties terugbetaalt. Hij wil dat de VVD’er volgens het strafrecht wordt bestraft.

D66 hoopt ook GroenLinks en de SP nog zover te krijgen om een gezamenlijke aangifte te doen, zo niet dan handelt D66 alleen.

Burgemeester

Donderdag maakte de burgemeester van Vlissingen René Roep zijn aftreden bekend. Ook hij kwam voor in een vernietigend rapport over de ‘creditcard-cultuur’ bij het College van Vlissingen.

De burgemeester zou meubels voor zijn eigen huis met de gemeentelijke creditcard hebben aangeschaft. Damen trad eerder al af vanwege zijn slechte gezondheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.