politiek

‘D66 en ChristenUnie staan open voor steun kabinet’

Door Tom Reijner - 21 september 2013

Oppositiepartijen D66 en Christenunie (CU) zijn bereid om de coalitie van VVD en PvdA in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. Het kabinet moet dan wel de lasten voor werknemers en werkgevers verlagen.

Dat zeggen D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en CU-fractieleider Arie Slob zaterdag in het Nederlands Dagblad.

Banen

De twee partijen willen dat arbeid goedkoper wordt en dat werk meer moet lonen. Op die manier hopen de twee fractievoorzitters dat de economie wordt gestimuleerd. Volgens Pechtold is het lastenpakket en de nivellering die het kabinet doorvoert te groot. ‘Het vernietigt banen‘, zegt de D66’er.

ChristenUnie en D66 zijn het onderling niet helemaal eens. Zo wil Slob vooral gezinnen ontzien, en wil Pechtold lagere lasten voor werknemers deels betalen uit het naar voren halen van hervormingen op de arbeidsmarkt. Daardoor krijgen Nederlanders meer zekerheid. De twee partijen willen elkaar wel tegemoet komen.

Aanpassingen

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zegt vandaag in een vraaggesprek met de Telegraaf, waar Elsevier vrijdag al uitgebreid over berichtte, dat wat hem betreft aanpassingen in het Sociaal Akkoord niet zijn uitgesloten, mocht dat noodzakelijk zijn voor steun van de oppositie voor hervormingen.

‘Voor mij is het belangrijk dat er een breed draagvlak is,’ zegt Zijlstra. ‘Maar er moeten ook besluiten worden genomen. Dat weten de sociale partners ook. Die hebben geen Sociaal Akkoord gesloten zodat daarmee geen besluiten worden genomen.’

SGP

Voor een meerderheid in de Eerste Kamer heeft het kabinet niet genoeg aan D66 en ChristenUnie. Er is een derde partij nodig, en dat zou wel eens de SGP kunnen zijn.

In dat geval hebben VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en de SGP samen 38 zetels – precies voldoende voor een meerderheid in de senaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.