politiek

D66 wil langzamer bezuinigen en lasten verlichten

Door Shari Deira - 24 september 2013

Oppositiepartij D66 stelt voor om volgend jaar niet 6 miljard, maar 4 miljard euro extra te bezuinigen. Daardoor kunnen ambtenaren en onderwijzend personeel volgend jaar wat extra’s krijgen en komt er 800 miljoen euro beschikbaar voor lastenverlichtingen.

Dat staat in de tegenbegroting die de partij dinsdag zal bekendmaken. Op de lange termijn wil D66 wel 6 miljard euro bezuinigen, zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Sprintje

Pechtold zegt dat volgend jaar opnieuw de lasten verzwaren, onverantwoord is. ‘Wij willen het evenwicht bewaren, geen sprintje naar de 6 miljard.’

Verder trekt D66 in de tegenbegroting volgend jaar een half miljard euro meer uit voor onderwijs. Dat bedrag loopt in de jaren daarna op tot 1 miljard euro. Ook gaat de inkomstenbelasting omlaag en de arbeidskorting stijgt.

D66 komt met maatregelen om de jeugdwerkloosheid te bestrijden en de partij wil werkgevers stimuleren om ouderen en langdurig werklozen in dienst te nemen. Hervorming van de WW, het ontslagrecht, pensioenen en de gezondheidszorg moet wat D66 betreft eerder plaatshebben.

Lasten

D66 is niet de enige partij die dinsdag een tegenbegroting presenteert. Ook de ChristenUnie maakt zijn voorstellen bekend. De partij wil volgend jaar de lasten voor burgers en bedrijven fors verlagen en maximaal 3 miljard euro extra bezuinigen.

De begroting loopt op basis van deze voorstellen op tot 3,8 procent. De partij verlaagt de lasten op inkomen en arbeid, waardoor de koopkracht en het aantal banen moet toenemen. Maandag presenteerde het CDA al een tegenbegroting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.